Tuesday, April 13, 2010

Wanita dan CANTIK~!



aloha...
apehal tah tetibe aku terpikir pasal menda alah nih...pagi2 buta cmnih...
aku g toilet td n terpandang cermin kt toilet tuh...then aku teringat da sorng kawan aku nih...
teringin nk jdi secantik aku...tettt~!! xde la...dia just nk cantek je..punya kulit selicin kulit telur...kalo nk jadi cm aku..mmg xcantik la dia sampai mati...haha...
So, back to the main topic di pagi yang hening lagi sejuk nih...dengan angin yang kuat tibe2..
Aku pon sbnrnya xkaji sgt pon pasal bnda alah nih b4 aku tingat nk post pasal nih kt blog..hurmm..so..apa yang akan terlakar kt sni just my first overview je la... bukan kajian menyeluruh..haha..macam la aku nih pengkaji manusia la plak kan...huahuahua...=)

still mengarut..
ok..serius plz~!!
aku rasa kan...xdak pompuan kt dunia nih yang xkesah pasal kecantikan..especially teenagers..kalo dah 22tahun still teenagers lagi kah? =)
so..aku nk bercerita skit al kisah pasal kecantikan ni...

kes 1: make up or mekap~!
..eye shadow yang aku guna konon nk cantik cm model nih la..

ye la kan..bila dah lepas je skolah menengah kn...mesti muka sorg2 dah berubah...kadang2 blom pon lepas SPM..muka dah lain bila jumpa kt luar skolah...seb bek kt skolah xleh nk mekap lebey2...takat pakai bedak compact apa la sgt kn...
itu lah kesnye..budak2 zaman sekarang suka sangat mekap tebal2 smpai kadang2 dah mcm ape dah aku tgk...xde la...diorng sgt terikut ngn artis2..xkira la artis luar ke artis Malaysia sndri kan...bukan aku n kata xleh mekap..kang aku kna banned plak ngan kilang bt alat mekap kalo xlaku jualan diorng..tp mekap berpada2 la..n kalo nk mekap tuh belajar la tips mekap dulu...skrg kn byk magazines yang cite pasal menda2 nih...jgn la men 'conteng2' muka korang tuh...yang sedia ALLAH cipta cantik dah jadi mcm pelakon opera cina..hoho~

kes 2: jerawat~!
ini lagi satu masalah yang sgt besar bagi golongan wanita...start je masuk alam remaja..muka dah nek jerawat..then bising sekampung..hoho...
bagi aku la..jerawat tuh menunjukkan kematangan ape~
sbb kalo xde jerawat muka korang akn nmpk comel mcm aku..lagik~!! lame~!!
ape korang igt best ke kalo xde jerawat...xmatang ok~!

contohnye: adek aku muka da la jerawat sket2 kt pipi..kdg2 bila 'time' je byk la jadinya...mula2 aku sonok la aku xperlu kisahkan pasla jerawat nih..but then bila jumpa sedara2 yang jauh..n jrg jumpa...diorng slalu ckp aku nih adek instead of kakak..mungkin sbb muka aku xmature without jerawat as muka aku ngn adek aku sgt la sama..yeah~ i know she is a lot more beauty than i am~~!

so kesimpulannya...aku xrasa seronok sgt pon muka without jerawat..tp bersyukur sgt dpt this type of skin...yuhuu~!!

kes 3: pencuci muka~!

haa...nih lagi satu problem buat kaum wanita...haish~!!
aku pon pening pasal menda alah nih..xde la..terlalu byk stock kt kedai ngn macam2 jenis dan jenama..kalo nk beli berdasarkan iklan kt tv mmg abes la duit simpanan....n blom tentu lagi muka akan secantik model2 iklan tersebut~!
aku yang xde masalah kulit nih pon nk gak pkai benda2 nih..bukan ape...org ckp..prevention is better than cure...so bek aku jaga dia supaya maintain cun cm skarang...again...so lame~!
tp again..aku bersyukur sgt da kulit cmnih..sbb aku nih jenis yang sgt la terpengaruh ngn iklan..so aku akan membeli mna2 facial cleanser yang aku rasa best...but then muka aku still xdak pape bad effect..ALHAMDULILLAH~!
tp kan...aku penah skali...xtaw nk beli cleanser ape..sbb xde duit same..haha..so aku pakai je adek laki aku nye cleanser..nivea for men..skali kau...ade la gunung berapi 2 3 ketul kt muka aku..haaa~!! padan muka aku...dah terang2 tulis for men yang gatai nk guna bt hape~!
so, kepada sesiapa yang nk mencuba brand baru jgn la terbeli yang men plak sbb skrg byk gak kuar barang2 penjagaan kulit tuk lelaki...=)
contoh product for men~! =)

lorh...tercerita pasal aku plak...sbnrnye..aku nk cakap tdi...iklan2 kt tv tuh menipu sbnrnye..xde la..kalo scara logiknya la kan...model2 iklan tuh sume or kebnyakannya artis yang mmg jelas lagi nyata yang diorng mmg cantek..so kenapa mesti kita terpengaruh ngn kecantikan diorng...tp xpe..kalo korang byk duit..try la semua...kot2 da yang sgt sesuai ngn kulit muka korng...n boleh cure all those bukit bukau yang merah2 tuh kn...tanpa usaha xkan ada kejayaan...all the best dearie~!

kes 4: pemakanan~!
this part aku rasa sgt penting...xtaw la...bagi aku la kan...bukan sbb ape..just sbgai panduan kepada sesiapa yang obsess nk cantik..setelah aku lihat2 kan...insan2 yang slalu bercakap ketidak puasan hati pasal kecantikan dan kelicinan kulit muka nih...jarang makan sayur~!
ah-haa~!!reveal something yg jadi punca kenapa setelah korng mencuba segala macam jenis produk still xde perubahan...bukan sbb produk tuh xberkesan...tp diri korang sndri yang 'kurang sihat'...all those product hanyalah membantu untuk menghilangkan kotoran luaran..tp kalau korang kekurangan zat2 tertentu dalam badan yang membantu membersihkan kotoran dalaman..bila dah byk sgt so keluar lah 'kekasih' korang tuh...so makan la sayur byk2...jangan malas masak sayur..sbb msk sayur la perkara yang paling senang nk buat kt dapur..=)

kes 5: kebersihan~!
ini kes berat~!
tadaaa....xde la berat sgt pon.. exaggerate je lebih...kes nih pernah terjadi kt aku..ops~! akhirnya terkantoi muka aku berjerawat gak...dulu la...time muda mudi...skrg aku dah dapat kesan punca so aku nk nasihat kt korang...jagalah kebersihan diri...

mesti korng ckp>>eyh, aku slalu mandi ape...cuci muka ikut time..tp still jerawat byk je...
then aku reply>>> bukan aku ckp xmandi..tp kebersihan persekitaran korang xambil berat...

ape plak dah aku nk membebel nih...
ok~! first thing yang aku pernah alami...dulu aku xstdy kt boarding school..tipu~! ok..secara umumnya..tak la kan...so bila masuk UNITEN...aku tersangatlah malas tukar bedsheet ngn sarung bntal skali...sbb malas basuh...besar kot bedsheet tuh nk basuh ngn tangan..plus kt apartment UNITEN tuh tmpat sidai bju amatlah sempit..smpai la aku kt NZ nih..bru aku realize...kenapa la jerawat aku slalu tumbuh kt tepi pipi a.k.a dekat2 ngn tlinga...sebabnya...sarung bantal tuh dah xbersih bila pkai lame2...so muka kita even dah basuh b4 tdo pon dgn otomatiknya jadi kotor balik bila tido...that's Y la naik jerawat tuh sume...
make sure korang nye bedsheet and sarung bantal sebersih ini~!

second thing..aku bru tahu from my rumate..seperti org laen..sentiasa nk nmpk cantik..even aku dah ckp dia mmg dah originally cantek..especially bila bgn tido..sbb aku suka tgk dia xpakai spec~!hehe...dia nih xleh dok dlm environment yang berhabuk or xbersih la...ok fine~! kalo tgk bilik kotnrg xdela sebersih bilik korng kn..but sampah mmg xlebih dr seminggu la kitrng mesti buang punye..even xpenuh sgt pon..sbb as kitrng slalu melantak dlm bilik...segala macam jenis smpah wujud dlm tong smpah tu..so untuk memaintainkan kebersihan udara dlm bilik anda...jngan la simpan bahan buangan lama2 dlm bilik...dan buka tingkap slalu supaya ada peredaran udara n slalu dpt udara segar...

itulah penajgaan kebersihan yang aku maksudkan...hehe~~

dan tiba2 aku rasa..panjang gila post aku kali nih...haha~!!

so aku sambung next post je la bebelan aku pasal kecantikan nih...sbb aku pon suka cantik...so byk bnda gak la aku explore pasal nih..

p/s: telah diedit sbb kekurangn etika dalam berbahasa...kalo masih ada..sila komplen ya~
p/ss: sepatutnya aku buat lab report..tp masih ingin menaip yang merepek...OMG!!

8 comments:

ARC™ said...

nak komplen 1: pasal mekap
4 me, kecantikan semulajadi tu la ape yg org pandang (sstgh org la)

sbbnye, yela kalau kawen, xkanla bini nak beretempekk muke dengan Loreal 24 jam? kalau loreal yg membuatkan bini nampak cantik, then kalau xpakai makanya xcantik

xcantik>laki bosan>carik laen

wohooo

Anonymous said...

eceh..okla..okla..pasni aku msak sayur sendirik larr..kedekut btol..hoho

n 1 more thing, i never say i'm not a beauty okeh..just that jeles ko xde 'kekasih' d tmpat2 obvious cam aku..hahaha (^_~)

Anonymous said...

ni roomate ko nk ckp,

aku tau mekap tu xmbuat kite cantik, as for me, my bf ckp aku lg cantek if xpkai mekap..haha..*blushing*
tp mgkin sbb aku xreti mekap kot..

tp nk bt cane, dr ckp aku ni jnis sensitive skin..resdung lg..tp xdela teruk cam sstgh org, so terima jela..*touching*

at least aku suka tgk ko cantik, bukan dengki tgk ko..hehe..that's one of my beauty..keh3

shezz said...

asfan n ayu: haha...tuh la pasal...aku xde la cakap mekap tuh mencantikkan..sbb aku pon rasa kecantikan semula jadi yang ALLAH bg tuh is the best..

ayu lagik: weyh..terasa ke ngn wording aku..alamak...kna edit nih...nih bukan nk ckp pelik2 pasal ko...cma nih ayt aku aku mampu pikir time pagi2 buta...n jugak bila aku minum nescafe...haha..sorry my darling~!!

Anonymous said...

heh. too late dear.. but fine though.. worth the try.. (^_~)

ARC™ said...

hohohoho ade org kate die chantek. aku angguk je ar

shezz said...

weyh....asfan..sape yg kate cantek tuh?
*garu2 kepala*

Huda said...

owh..sronok bca topik nih..
ahahah~=P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...