Friday, September 28, 2012

Syok sendiri.

" hoi! menempek gambar sndri merata2. Bajet comel la tu" 
Mesti ada org pikir aku cmtu kan. bila gambar aku berada di mana2 saja tempat yang aku stay, di rumah aku pon letak gambar aku sana sini. Dalam bilik kat kampng pon aku tempek juga kat dinding tu. If boleh nak je yg besar2 aku tempek, tapi mcm over sangat je kan. so yang besar tu aku bt je la wallpapar kt laptop. xsanggup nk bt wallpaper dinding bilik aku. *ok! Over melampau*

Sebenarnya mmg aku syok sendiri. Syok tengok gambar sendiri, bila gambar tu sentiasa tersenyum. Happy. Buat aku turut tersenyum bila teringat kenangan waktu gambr tu di ambil. Most of my pictures taken during happy time la kan. Ada ke kalau time tak happy nk ambil gmbr semua bagai. Mesti tak dak mood. Maka dengan itu, bila aku tgk gmbr sendiri, aku akan tersenyum. Hati berbunga riang bila teringat kenangan terindah dalam hidup aku. Bila sedih aku buka lembaran gambar lama yang mengukir seribu satu kenangan bersama insan tersayang dalam hidup aku. Tapi mostly bersama kawan. Sebab apa kah? sebab bila dgn family tak bwa camera. Dengan kawan jarang bersama, so bila plan nk pegi jalan je of kos la bw camera kannn...?? so berlambak2 la gambar bersama. =)

Satu lagi sebab aku suka menempek gambar aku di sana sini adalah untuk memberi keyakinan kepada diri sendiri. Untuk terus tersenyum macam dalam gambar. Biar aku sedih macam mana pun, aku akan tetap tersenyum. Biar hati lara, simpan lah dalam-dalam. Lahirkan yang indah, supaya semua orang pun tenang bila tgk kita, kita pon tenang nk hadapi hidup ini. Biar banyak masalah melanda, sebab semua orang pun sama, ada yang lebih teruk kot. So just enjoy your life.

Senyum selalu insyaAllah semua masalah akan pergi slow-slow. Tapi mesti usaha la kan. Jangan senyum ja tanpa usaha. At least bila senyum, kita tenangkan fikiran dan bleh la tenang dalam membuat keputusan untuk sesuatu, seterusnya tenang meneruskan hidup menyelesaikan masalah yang ada. =))

senyum sokmo jom.

frame atas tv.
p/s: semalam sakit kepala teramat n berubat with karoke sorang2 dlm bilik. tanak makan ubt punya pasal la kan. =P

Thursday, September 27, 2012

it's Thursday.

Yeayy!!
It's Thurday already. tomorrow will be Friday and holiday!!!
NOPE!!
BIG NO, SYAZA!
This week ada sekolah ganti pulak. so no more tears. enjoy sekolah ganti ye. Hari Jumaat punya jadual, so kira bleh balik awl. And dgr2 ada meeting, hope xde la berlanjutan sampai petang kan. kalau tak,hmmmm...
Keletihan sangat last week buat aku punya badan dah xlarat menahan lagi, maka hari ni aku sakit kepala yang teramat dan demam. mungkin. sebab sejuk je kaki n tangan aku..mandi pon ketar2 tadi..huhu. so aku masak la bubur for my dinner. Ok. Demam pon kena makan tau, Tenaga tu. =))
I have plan for next weekend n next next weekend too...so excited!
Nanti dah sampai waktunya akan dihupdet dlm blog picisan ni ye.
moi sup ayam
ada org terliur tgk makanan dlm post blog aku ni. ni yg syok aku post lagi byk2 gmbr makanan..or nanti akan aku bt blog pasal makanan je. hikhik =)

Wednesday, September 26, 2012

Monday, September 24, 2012

kerja menimbun

lapar!
nk makan, tapi malas masak.
nk kuar mcm buang masa.
popia n teh susu
so ini ja yg mampu.
popia tesco yang dibakar guna my fav avon, n teh susu pon guna susu segar cap tesco gak.
jimat =)
sedap je..xleh sedap sgt nnt nk byk2..hehe.

dinner ni je, sambil teruskan menanda paper pra pmr. huhu

Saturday, September 22, 2012

Prinsip Perakaunan

Fuh! Fuh! Hari yang sangat penat tgk prinsip akaun. Rasanya bukan hari dah..almost 2 weeks dah dok menelaah prinsip akaun bersama pelajar. Tapi minggu ni paling terasa kepenatannya terutama hari ni, sebab students nk siapkan b4 blik rumah nk type on computer. Yang letih semestinya aku, bila Imbangan Duga tak dapat seimbang, aku la yg nk kena "telek" eyh ke "tilik" eh? erkk..whatever, tapi satu per satu...semua nk kena tgk balik...mcm2 diorng buat, ada yg hilang maklumat..ada yg bayar lebih dr yg beli..ada yg jual lebih dr stok yg ada...huhu...mcm2 la budak2 ni...untungla aku mampu selesaikan untuk diorng. kalau aku suh diorng betulkan with my explanation only jawabnya taun depan pon xsiap lagi. huhu..

Tapi kan...tapi....aku rasa sangat berbangga dapat menyelesaikan masalah mereka. terasa mcm cemerlang je..haha..lagi best sebab idea untuk menerangkan dtg bertimpa2..siap bleh bt cerita lagi supaya diorng lebih paham....owh! i love accnt. macam accntant berjaya je rasa...

Tapi untung la budak2 ni buat bab document ni dlm kerja kursus, aku dulu time exam la bertungkus lumus bt jurnal, pastu post ke lejar, pastu bt imbangan duga, pastu penyata pendapatan pastu lagi kena bt kunci kira2...owh...and i succeed!!! boleh tak nk berbangga? jalan dongak langit.ahaks. tak baik riak.

So, now aku rasa satu kejayaan mengajar budak2 tu. n puas hati sgt2! ok bye. senyum sampai telinga.

Wednesday, September 19, 2012

Monday, September 17, 2012

counting days.

Assalamualaikum.
lagi 26 hari akan tiba tarikh yang buat aku tersenyum riang.
Haha.
Ada plan baik punya.
Harap2 duit tak sangkut lagi dah time tu.
Aku akan pastikan hari tu akan jadi suatu hari yang amat bermakna dalam hidup aku.
=)
Aim utama aku pasti aku akan laksanakan sebelum sampai tarikh tu.
lebih kurang 2 minggu la sebelum tarikh tu, aku perlu mulakan misi aku.

Ok. habis cerita pasal misi terdekat aku.
So jom tgk apa plan seterusnya.
Seterusnya, aku nk kena saving duit untuk pergi kenduri kawen sahabat2 aku.
Takkan nk pegi tgn kosong kan.
sebelum tiba hari pernikahan mereka.
aku kena p merantau ke Langkawi dulu
cari hadiah!!
heheh...
syoknya shopping.
So kena start saving dr sekarang lerrr...
sapa nk pegi langkawi dgn aku??
angkat tgn cepat!!

Hmmm...
lepas dah abes semua kenduri aku pegi, 
Apa plan seterusnya.
Plan untuk diri sendiri la plak.
Cukup la berfoya-foya setahun ni.
mulai tahun depan, nk kena saving untuk masa depan.
Nak siapkan diri mental dan fizikal.

Plan masih macam plan asal.
Cuma Allah sebaik-baik perancang.
Kita merancang, Allah juga merancang.
Andai jadi seperti yang dirancangkan, Alhamdulillah.
Andai tak seperti yang diharapkan, Syukur juga..
kerana sentiasa dibantu Allah untuk menjadi yang terbaik, di jalanNya yang terbaik.
=)

p/s: jom laksanakan semua impian kita kerana ALLAH =)

Friday, September 14, 2012

having fun in my kitchen

esok ada Family Day for SABK MAAHAD AL TARBIAH AL ISLAMIAH. iaitu sekolah aku tercinta..hehek. Family Day bt kat Teluk Senangin. Sapa yang tak tau tu, aku nk explain pon xtaw...dekat dengan area Teluk Batik la kot. aku pon xpernah pegi lagi sbnrnya..hehe.

So kalau dah Family Day mesti semua bw family masing2 kan.. tapi aku bawa kekasihku je la. PERUT. hehe...makan je la keja aku...*OMG*

Tapi..tapi...tapi..
aku baik sket...aku terasa nk bawa sesuatu yang special sket...*ahaks*
Special ke?
ntah la..
special la kot sbb ni resepi mak aku.
tapi malang sekali, aku pgi beli barang tadi, lupa nk beli serbuk kari.
maka, aku pun bt la perencah kari sndri. untungla pernah belajar. walaupun xsama, tapi boleh la jugak rasanya. ahaks. *puji diri sendiri*

so bermula la proses aku menyediakan "karikut" resepi asal dr mak aku tapi telah diubah suai ikut suka aku. Nama tu diberi oleh kawan2 aku time kt NZ dlu sebab main diaa guna biskut n isi dia mcm inti karipap. hehe.

so aku pon buka radio era kt laptop, n having real fun memasak karikut tuk dibawa ke Family Day esok. hoyeah!

Soooooo, jom usha gmbr dulu tgk apa itu karikut...=))

biskut layered with daging n kentang.

cheese sebagai penambah perisa. =)



my all time fav! dinner for tonight

p/s: aku rasa mcm masin sket aku bt kali ni. xtaw nk bt cmana nk baiki. sobsob.


Thursday, September 13, 2012

temanku ketika di NZ

wordless- thursday. haha. lewat sehari.
weekly uni mags

hobbies =)
p/s: i know 1 of my silent reader msti ckp, syaza kalau stress msti igt NZ je...=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...