Tuesday, April 27, 2010

Anzac day~!


salam...
kali ni mari kita dengar kisah aku join ANZAC day punya celebration....sehari sebelum tuh aku dapat tahu bhwasanya kita sebagai umat ISLAM xsepatutnya menyambut ANZAC day nih sbb mereka2 ini yakni askar2 yang diraikan telah bergabung untuk menyerang TURKI dan penggabungan mereka (askar NZ n Aussie yang dikenali sebagai Anzacs) telah menyebabkan wujudnya peringatan untuk mereka iaitu pada hari ANZAC ni...
untuk kisah lebih lanjut sila la tekan di sini...

dah tahu xsepatutnya sambut knapa aku pergi gak?
haa....bukan niat aku untuk bersama2 mereka berkabung untuk kekalahan mereka...tujuan aku adalah untuk mengutip pengalaman sebanyak yang boleh...tahu kenapa? sbb kita sebagai umat ISLAM perlu belajar selagi kita mampu..dan belajar bukan hanya sekadar dari buku...aku belajar dari experience...kamu tahu apa yang mereka lakukan dalam sambutan nih? xtahu kan kalo xpergi...pergi xsemestinya kamu menyokong....aku pergi kerana aku ingin tahu....jangan salah faham yer~!!

Disebabkan acara ini disambut waktu Subuh..so aku terlambat smpai la..acara ni suppose start pukul 5.45pgi...bukan suppose pon...mmg start time tuh pon....tp disebabkan aku kna solat subuh dulu before aku turun..so bila aku smpai dekat hujung THE TERRACE je aku dah nmpak orang memanjat bukit untuk pulang ke rumah masing2...
~Police kna jaga trafiic sbb suma dah nk gerak balik..~


oh ya~! sambutan Anzac Day ni dibuat kt LAMBTON QUAY~! dekat2 ngn railway station tuh...dekat ngn PARLIMENT..tahu kn kt mana...sila rujuk gmbr untuk lebih jelas kt mana sambutan nya...hehe
~di hadapan parliment~

haa...berbalik kpada cerita aku yang terlambat smpai tu....so aku terlepas la kisah mula2 sambutan nih...bila aku turun je...suma dah dok beratur depan cenotaph untuk masuk dlm bilik kecik kt situ...nk letak bunga kt nama askar2 yang terkorban kot...n bunga yang menjadi tema ANZAC day nih ialah bunga poppy...

~bunga poppy..ANZAC DAY nyer kaler merah..~

~cenotaph in Wellington~

~gerombolan manusia..(maaf gmbr gelap)~

satu2nya acara yang sempat aku tgk ialah pancaragam...haha...tp aku mmg suka pon part nih...diorng start dari PARLIMENT tuh gerak smpai hujung sana...aku pon xperasan kt mana...haha...tp dah melepasi WESTPAC STADIUM....tiada apa yang begitu mengujakan aku selain dengar diorng men BAND tuh kn...dan aku pon ade la ambek short video...tuh pon gn hp ja...sbb dah lmbt, aku lupa bw camera...ngok kn~!!

tp kn...ada sesuatu yang menarik berlaku bila aku ngah ambek video diorng dok men menda alah tuh...tgh2 aku dok semangat 'tayang tefon' aku kn...ada org pegang aku dr belakang...igtkn nk suh gerak ke tepi sket..aku pon gerak je la ke tepi...rupanya...dia adalah security...dia pegang aku...eyh bukan..beg aku sbb nk cek if aku da bw pape yang bahaya..yela...dah terang2 aku nih ISLAM sbb aku pakai tudung....n alkisah ANZAC DAY nih pulak ada kaitan ngn tentera ISLAM,....hoho....so mereka berjaga2...xpela...selagi kita xbt salah bt pe nk takut kn...so aku ignore je la dia...aku teruskan ambil video tuh...


video

~pancaragam~

~budak sekecik nih pon sanggup bgn pagi untuk ANZAC DAY~

then...tamatlah sudah pengembaraan aku untuk ANZAC DAY...sekejap je...dgr kate ade parade dlm kul 10 cmtuh..xtaw la btol ke tak...aku xtggu plak...sbb aku lebih tertarik nk g lepak tepi laut pagi2 buta tuh...tp xsempat dah nk tgk sunrise..kalo x mesti best kn...hoho..~!

then aku pulang untuk cari makan....hahah...perut sudah bunyi2...g McD..tp malang skali...breakfast meal sume xleh makan...n kedai suma masih tutup...woot~! woot~! balik umah masak sndri la....

sekian sudah....semoga sedikit pengalaman dapat dikongsi bersama...(skema gila ayat~)

Friday, April 23, 2010

kisah ibu~






mama..
ibu..
mak..
mummy..
umi..
atau segala macam panggilan yang korang guna untuk gelar seorang insan yang amat bermakna dalam hidup korang..

korang sayang x mak korang?
mesti la kan..
seteruk mana pon seorang ibu..dia tetap yang terbaik di hati kita..

walau dia slalu membebel..tp aku tetap syg dia...
ya..aku rindu dia skrg..
sbb tuh aku tibe2 teringat nk post pasal dia...even aku dah mula pejamkan mata tdi...n lampu sume dah tutup pon...hoho..~!

xde la kisah ape sgt pon..just nk share pasal mak aku je..
sape rase xnk ambek tahu stop reading ok...
xpaksa pon korang bace...
mak yg cantikk bersama adek aku yang comel..

dulu kn..waktu aku sekolah rendah..aku slalu 'marah' kt mak aku..sbb dia xbg aku main byk sgt kt luar..dia asyek suh aku blajar ja..tiap2 kali balik skolah kna bt keja skolah bg siap dulu bru leh kuar men ptg tuh...aku sgt la menyampah sbb aku malas nk blajar..tp aku buat la jugak...sbb takut kna marah...and end up..aku dpt 5A for UPSR...haha...apa lah sgt UPSR kn...tp dgn result tuh la aku dpt tawaran p TKC..mmg melompat la aku nk p skolah asrama kan...xyah kena bising2 ngn mak aku lagi..mmg segala macam pujuk rayu aku bt spya mak aku bg aku p skolah tuh..last2 mak aku bg gak...tp malang skali..aku quit skolah tuh when i was in FORM 2...haha...so pengajarannye ikutlah cakap mak..dia tahu yang terbaik tuk kite...

lagi satu kisah...mak aku nih punya firasat hati yang teramat la kuat..bukan firasat seorang ibu ja...skali ayah aku pon dia leh tahu..haha...so sesaper pon xleh nk kelentong mak aku...even kdg2 try gak la kitrng adek beradek nih...nk kuar lepak la kan...ckp kta da klas ptg..kes3..tp aku yakin mak aku taw...cuma dia xnk bising2 ja..sbb dia pon yakin kitrng masih pndai bw diri..huhu...

mak aku bukan la belajar tggi mcm mak org lain..aku rasa smpai spm ja..pastu dia jdi cikgu sandarn..then masuk maktab kuar jadi cikgu..smpai sekarang pon dia masih mengajar...kt skolah rendah..mungkin dulu keluarga dia susah..so xdak kesempatan nk belajar tggi2...dia byk sacrifice tuk family dia...dia sorang ja yang dok Perlis..sbb nk dok dekat ngn tok aku..dia nk jaga tok aku..even kdg2 dia merungut gak letih bila tok aku mai umah kitrng tyme2 dia nk rehat..tp dia tetap layan tok aku dgn baik..dia xpenah hidang air teh kosong ngn biskut kering..kalo tok aku mai ja mesti dia masak something..paling kurang pon dia bt cucur..xkisah la cucur apa kn..tp dia nk tok aku rasa dilayan bila diorng dtg umah aku...slalu jugak tok aku akan stay smpai malam for dinner..aku kagum ngn kesungguhan mak aku melayan parents dia..aku harap aku boleh jadi macam mak aku jugak nnt..

aku pon xtaw la apa salah mak aku tp ramai org xpuas ati ngn dia...jeles maybe..nk kata dia cantik..mmg dia yang tercantik dlm family dia..hehe...bukan la xpuas ati apa...kalo mak aku dpt lebeh sket ja..ada ja org mula cakap2..mungkin sbb mak aku jenis senyap ja org kta pa pon..tp kja jln...so lgi ramai la org tensen bila dia dpt lebih dri yg lain..haishh~!! xbek dengki2 taw...

mungkin org jeles mak aku dapat suami hensem mcm ayh aku

mak aku keja cikgu..n skrg cikgu sgt la busy..bukan skrg ja..dri dulu pon mak aku busy sbb dia mmg ajen...nk bnding ngn ayh aku kn...haha..bukan la kata ayh aku malas..tp ayh aku sndri cakap:

"kalau bukan sbb mak ang..ayah xrasa hampa semua bleh p sejauh nih"

ye la..mak aku keja seikhlas yang boleh demi anak2 murid dia..dia xpentingkan kelas berbayar...dia dpt gaji seadanya..xdak tambahan apa pon..tp sbb keikhlasan dia tolong budak2 kg yang xmampu p tuisyen..aku dapat rasakan kesenangan ALLAH bg kt dia...rasa2 suma org taw..gaji cikgu bukan byk mana pon...tp kami adek beradik hidup xsusah...kami xhidup mewah tp kami bersyukur dpt hidup dlm keadaan skrg..sbb mak aku jugak aku rasa aku sampai bumi NEW ZEALAND nih...dia yang doakan aku siang malam...nk harap kn aku sndri..hurmm..
bila adik2 aku nk ambek spm..mak aku susah ati sgt2..bukan sbb pa..dia nk anak dia cemerlang..bukan sbb dia nk cerita kt orang..tp dia xnk anak dia ssh nak dapat tempat kt U nnt...skrg mmg sng nk masuk uni..sbb byk uni kn..tp mak aku xsuka kami adik beradik ambek PTPTN..bukan nk belagak sombong..cuma mak aku nk jaminan untuk anak dia..lepas belajar trus boleh keja..sbb tuh mak aku akan cuba usahakan cari scholarship..kami bukan kaya nk tanggung kos belajar..skrg kami tiga beradik dah tak mintak duit dr mak ayh dah...biarla diorng simpan duit diorang tuk masa tua diorang...sbb aku rasa diorng lebih memerlukan duit tuh sekarang berbanding kitrng...cukuplah duit yang kitrng dpt untuk makan kitrng...adek aku yg third pon dah keje sambilan smntra tggu masuk u...so mmg dah xmntk duit dah la kt diorng...ALHAMDULILLAH...kami sudah mampu hidup berdikari...

"mak..kami bukan xnk bergantung kt mak lagi..cuma xnk menyusahkan mak je...biarlah mak hidup mewah dgn duit yang mak dapat tiap2 bulan tu....dah lama mak abeskan duit mak tuk kami...dari dulu mak asyek belikan baju kami cantik2...baju mak biasa2 ja..skrg mak bergaya la pulak...kami suka tgk mak pakai cantik2 mcm sekarang..."

kenangan mak aku di sekolah aku dulu

Dulu aku suka komplen..mak nih slalu busy ngn skolah ja...xdan nk dok umah...ye la..mak aku kaunselor...byk kem2 yang dia kna attend..so slalu la jugak out station..tp skrg aku sedar...kesusahan yang aku rasa dulu berbaloi...aku belajar hidup berdikari bila mak aku xdak..mmg la ayh aku ada..tp xkesian ka tgk ayah kita blik keja then kna uruskan umah...sbb mak aku busy la aku dari kecik dah blajar masak...bukan la nk kata aku terer masak...tp boleh la takat nk isi perut..mak aku ajar masak simple ja..kalo masak mesti guna bawang...n yg len2 rasa tuh kn pandai2 pikir..sbb tuh smpai skrg aku msk men hentam ja...kalo sekali jadi sedap..kali kedua xpasti lagi jadi ke tak..haha..kalo aku bleh recall cmna aku msk so jadi la..hahah...tp aku tetap xeti kemas umah..sbb aku malas nk mengemas..slalu adek aku je dok bt kt umah..klo dia xdak mmg letih la aku..huhu
adek aku yang sgt ajen mengemas umah~
satu perkara yang aku sgt admire mak aku is cara dia simpan duit..hahah...aku sgt xmengikut jejak dia..duit xpenah lekat kt tgn aku...aku sgt boros...n aku harap sgt one day aku akan jadi macam dia..bukan dia xshopping...tp dia pandai simpan duit..kalo tgk bju2 dia ratus gak la...ye la..dah beli bju kurung siap kn...mahal kot skrg..tp slalu jugak kitrng borong kain 10hengget sepasang kt JALAN TAR...mungkin byk berjimat kt situ kot..hehe...
aku n adek with my mum~!

mak aku nih sgt kreatif dan berbakat..dulu aku penah simpan kertas2 kerja kursus dia yang lama2..then aku ternmpk lukisan guna pen..cantik..then aku tya dia kata dia lukis tyme dia bosan dgr ceramah..haha...tuh pon hobi aku jugak..cuma lukisan aku xsecantik lukisan dia..hehehe...paling aku kagum skali bila mak aku buat kandang arnab guna katil yang dah xpakai....katil tuh elok lagik...cuma ade some kayu lapik dia patah...so mak aku decide nk guna untuk bt sangkar arnab bila adik aku gedik sgt nk bela arnab..hoho...just guna kayu2 lebih dia buat sangkar tuh..creative kn...aku xjumpa plak mna aku letak gmbr sangkar arnab tuh..huhu...

yang pling best~!
mak aku nih kuat membebel...bukan la membebel marah aje...dia suka bercerita pasal skolah dia...paling best bila dia cta pasal budak2 kt skolah dia la..mcm2 cta kuar..budak2 kg..sedih pon ade bila dgr cta tuh...yela..mak aku slalu bg bju2 skolah kitrng yg still elok kt diorng..n mak aku ckp..diorng berebut2 nk bju tuh...kesian plak mak aku tgk...bju budak2 tuh dah comot2..sbb kalo basuh xsempat kering..esok nk pakai plak...tmbh2 kalo hari hujan...sedey kn...bila dgr cita2 cmtuh...sayu je hati aku..patut la mak aku syg sgt ank murid dia...
haa...kisah mak aku yang suka membebel nih...aku nk ckp je..aku pon kuat membebel jugak...kalo aku start cakap je...mmg sumer cite kuar..slagi aku xpuas ckp..atau selagi aku xnmpk muka si pendengar tuh mcm bosan..mmg aku akn terus bercakap lerrr...hahah...

mak aku pon suka pulau xpon laut n pantai macam aku...kalo tya dia nk p bercuti kt mana..dia akan cakap terengganu...sbb apa...sbb pantai terengganu cantik...dia kata tenang kalo p tempat2 cmtuh...mmg pon mak...akak pon rasa mcm tuh...seb bek akak dok WELLY nih..dekat ja kalo nk p pantai..hahha...sbb tuh jugak la...lebih kurang seminggu sekali kitrng akan makan laksa kt kuala perlis..petang2 sambil lepak2 tgk matahari terbenam..best woo...romantik ja tgk mak ayh aku...kami adek beradik pon suma suka lepak kt KUALA PERLIS..angin laut yang sepoi2 mmg best...even pantai xcantik mcm tempat len...ada selut..tp xkesah pon...jnji tenang...heheh...and selut tuh la tempat pembiakan dan habitat mentarang..mungkin ramai yang xpenah taw kewujudan haiwan nih..tp mmg sgt sedap dimakan....juicy gilerr isi dia...fuhh~!!
mussels NZ pon kalah bebb~!!
sunset di KualaPerlis

mentarang yang super sedap~!

kesimpulannya...bersyukurla pada yang masih punyai seorang insan yang bergelar ibu dalam hidup korang..kalau mak korang dah xde mungkin hidup korang xseperti skrg...korang mungkin xsesenang skrg sbb byk tanggungjwb yang mak korang sepatutnya pikul korang terpaksa pikul..demi keluarga korang kn..xkn korang nk biar ayh korang buat sume kan..especially anak sulung kn...sgt2 terasa kot kalau mak xde...pompuan plak..lagi la...
korang patut berterima kasih kt diorng..bukan la perlu nk cakap THANK YOU tiap hari..cuma dengar la nasihat dia...turuti permintaan dia...bantulah dia dalam menjalankan tanggungjwb dia kt keluarga...sbb mungkin skrg umur dia dah meningkat..menjangkau usia tua...dia pon dah xlarat...jgn la kita jadi mcm budak2 lagi...jadi la anak yang bertanggungjwb boleh jaga dia...even dia xpernah mintak...cuma buatlah sesuatu yang menyenangkan hati dia...
mungkin dia xmintak kita byr balik duit yang dah dia belanja untuk kita smpai kita besar..tp biarlah segala pengorbanan dia berbaloi dgn kejayaan kita..xkisah la as ape pon..jadi la anak yang baik dan membahagiakan ibu bapa kita...

"tiada perkara terindah dalam hidup kita selain senyuman dari ibu bapa kita"

sebab bila kita lahir je...diorang akan tersenyum lebar..biarlah mereka sentiasa tersenyum bila melihat kita...walau dalam apa keadaan sekali pon...ukirkan senyuman dia bibir dan hati mereka...kerana mereka INSAN PALING BERHARGA dalam hidup kita~!

n now..aku dah mula saket kepala...dah lewat malam sgt dah nih...so aku perlu tido...i miss my mum very much~!!
last week tiap ari kot aku tepon dia...hahha...
semoga mak sihat2 selalu..jgn risau2 dah..dik hir dah dpt msuk upnm dah...:)

adek aku yang hensem bakal seorang askar~

Tuesday, April 20, 2010

SAHABAT~!!

kembali pulang~!
padahal aku ada test petang nih n sepatutnya aku buat last revision for the test..
tp hati aku memberontak nk tulis sesuatu kt blog nih...
disebabkan seseorng...
hurmm....

ape pendapat korang pasal seorang sahabat...
bukan kawan ye..sbb kawan sgt mudah dicari...
sahabat adalah seseorang yang amat bermakna dalam hidup aku...
sepanjang aku hidup selama 21 tahun ++ nih aku xpunyai ramai sahabat..
kawan mungkin byk..namun xsemua layak bergelar sahabat...

perkataan sahabat tuh sndri sgt tggi status dia..sbb kalo kita perasan kn..bukan senang kita nk gelar seseorang tuh sbgai sahabat..kita slalu cakap...dia tuh kawan aku..btol x?

aku just nak share pendapat aku mengenai status seorang yang bergelar SAHABAT~!
bagi aku la kan...
seorang sahabat xsemestinya orang yang sentiasa ada bersama kita bila2 masa...
bukan bermakna kita nk kuar tgk wayang perlu kita ajak sahabat kita...
sahabat juga bukan org yang paling dekat dengan kita secara zahir..
tapi SAHABAT ADALAH INSAN YANG PALING DEKAT DI HATI KITA~!

andai dia sahabat kita..xsemestinya kita akan jadi org pertama yang wish happy birthday kt dia bila tiba waktunya...sbb itu semua orang boleh buat...dan perkara tuh xde la special bg aku...
mungkin aku jarang ucapkan selamat untuk dia...tapi..AKU SENTIASA DOAKAN YANG TERBAIK UNTUK DIA~!

untuk dia bergelar sahabat juga bukan perlu aku ceritakan semua kisah hidup aku kt dia..cukup sekadar aku kongsi kegembiraan aku dgnnya...bukan sbb aku xpercaya pada dia...
cuma AKU XNK MENYUSAHKAN DIA DGN CERITA AKU yang mungkin mengganggu dia...
bukan bermakna aku terasa susah bila menjadi pendengar..cuma aku inginkan dia sentiasa gembira bila bersama aku...

seorang sahabat juga bukanlah insan yang selalu back up kita...sbb bukan selalu juga kita betul..seorang sahabat bagi aku adalah seorang INSAN YANG SELALU MENEGUR kita dengan cara paling berhemah...biar dia marah sekali pon..bg aku itulah cara paling berhemah..sbb aku tahu dia sygkan aku...mungkin kita akn terasa kecik ati...tp kalau xde orang yang sanggup buat mcm tuh smpai bila2 kita akan hanyut...

seorang sahabat juga tidak akan membiarkan kita pergi jauh darinya...mungkin secara zahir kita jarang melihat...namun setiap langkah kita menjauh..dia akan mengorak langkah mendekati...agar jarak perpisahan yang kita ukirkan tidak terlalu jauh..seribu tahun kita menghilang tanpa berita...dia tetap ada bila kita perlukan dia..sbb di hatinya ada kita...dan firasat hatinya sentiasa bercerita tentang kita...

seorang sahabat adalah insan yang boleh bertindak sebagai seorang ibu bila kita memerlukan nasihat..
seorang ayah bila kita perlukan tempat bergantung...
dan seorang kakak/abang bila kita memerlukan tempat bermanja...
namun tidak semestinya dia sentiasa ada bersama kita bila kita perlukan...
sbb dia masih seorang insan biasa yang banyak tanggungjawab...
dan kerana kita juga mahu jadi seorang sahabat untuknya...

kawan datang dan pergi...
namun sahabat datang dan menetap di hati...

sahabat sejati tidak perlu dicari...
kerana hadirnya xperlu dinanti...

terima kasih sahabat~!

Monday, April 19, 2010

Allah masih sayangkan saya~!

aku baru ja abes jenguk2 notes MATH 244 iaitu subjek Math yang paling aku 'suka' semangat aku taun lepas nk drag yang 300level abeskan subjek math tuk 3rd yer nih..skali kantoi plak..so terpaksa la mengadap lagi benda alah nih...xpe la... at least aku masih da peluang dok sni dr kena tendang balik MALAYSIA...xke malu je...bukan aku ja malu..mak pak aku skali malu..hoho

al kisah nya disini...aku nk crita sket...ambeklah sebagai satu iktibar dari kisah hidup aku yang kurang menarik nih...tp best la jugak..nges3..

Semua orang tahu...terutama orang ISLAM..kalo dia betul2 beriman mesti dia sedar kebenaran yang jelas nih...ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG~!

Kisah aku bermula end of last yer (2009)..waktu tu aku sgt2 la down sbb aku mengalami kemerosotan dalam akademik...yang aku sangat xjangka..xpenah terpikir pon perkara cm tuh nk jadik...so aku xpenah bersedia...
aku yakin sgt kot aku pandai...study malas..nah~!! ambek ko...
aku dah lost gila kot tyme tuh...and naseb baik aku diberi masa smpai tiga bulan tyme summer untuk fikirkan apa salah silap aku dalam tahun tuh...
Time tuh aku tunduk sujud kt ALLAH tuk bagi aku jalan terbaik untuk aku teruskan perjalanan hidup aku yang aku pon xpasti ape yang ada...
Aku berfikir agak lama la untuk mencari punca2 kegagalan aku last yer..
and antara punca yang aku nk reveal kt sini...
  • terlalu obsess bercinta
tapi aku xsalahkan sesiapa atas apa yang terjadi..sbb aku yakin punca nya dari diri aku sndri...
so aku mengambil peluang yang ada untuk mengubah diri aku menjadi yang lebih baik supaya aku xulangi kegagalan yang pernah aku lalui dulu....

Bila aku sedar pasal perkara nih..aku mintak kt ALLAH..setiap kali sembahyang aku doa:

" YA ALLAH, kau berilah aku petunjuk untukku jalani hidupku dengan lebih baik..jadikanlah aku anak yang memberi kegembiraan kepada ibu bapa aku dan jauhkan lah aku dari perkara2 yang akan melalaikan aku dari tanggungjawab aku"

Aku amat yakin ALLAH akan bantu aku even aku sebagai manusia selalu lupa padaNYA..tambah2 time happy...
So, pada satu ketika...aku terasa satu kekosongan di hati aku...yakni aku sudah kurang berperasaan terhadap si dia...dan kemudian...terjadi satu perbalahan yang kecil sehingga membawa kepada perpisahan..padahal kalau fikir2 balik xpatut pon terjadi perpisahan kerana perbalahan yang kecil cmtuh....
tp aku redha...bagi aku itu mungkin jalan yang ALLAH buka untuk aku betulkan apa yang salah~
even smapi sekarang pon aku masih sygkan dia...namun hati aku xmampu aku serahkan untuk dia buat kali kedua..Terima Kasih ALLAH sbb jaga hati aku dari perkara yang melalaikan...
kami berkawan rapat bukan bermakna kami bercinta...perasaan itu mungkin benar..tp bukan secara zahirnya...kami hanya sahabat sbb dia insan terbaik yang pernah kukenali...
kalau ada mulut bercerita aku xmarah atau salahkan mereka...sbb mereka xtahu...
peace~!

And bila masuk sekolah...aku terpaksa ambek subjek lebih dari org lain sbb nk cukupkan points..
aku takut jugak...kot2 aku xleh bawa suma nih...yela..aku bukan rajin macam org lain yang boleh menghadap buku lama2..kalo facebook aku boleh la nk menhadap smpai berhari2...hahaha...
Tapi aku yakin ALLAH sentiasa ada dengan aku untuk bantu aku selagi aku bernafas di bumi ini...bila aku putus asa sbb dah terlalu penat..ada jalan mudah yang DIA bagi untuk aku...
aku bernasib baik sbb even aku ambek byk subjek..kna buat sampai 3 subjek fizik yang amat digeruni sbb lab reports yang tersangat lah membosankan...tapi aku bersyukur sbb aku rasa aku masih mampu untuk buat semua tuh...even aku nye test QUANTUM arituh sgt la teruk kot...tp test EXPERIMENTAL TECHNIQUES aku rasa aku boleh buat gak...
and peluang masih cerah untuk aku betulkan results aku sbb bila aku tgk jadual exam aku,
aku rasa aku sangat bertuah...
even exam aku mula paling awal n habis paling lewat..
tp aku sgtla berfikiran positif...sbb gap antara exam tuh sgt la jauh..

14 JUN - MATH 244
19 JUN- PHYS 307
23 JUN- PHYS 305
29 JUN- PHYS 339

so aku xde exam yang berturut2 macam kwan2 aku yang laen...ALHAMDULILLAH...~!
at least aku ada masa untuk study n otak aku xde la cramp sgt...
n aku berharap sgt aku gunakan peluang yang ada nih untuk buat yang terbaik..sbb peluang aku untuk buat honours MATH dah xde..so aku kena bt honours PHYSICS je..yang amat la susah untuk aku gapai..tp kalo xcuba mana tahu kan kemampuan kita smpai mana...
aku terpaksa sacrifice masa cuti aku seminggu sbb kwan2 aku yang len suma abes exam paling lewat pon 23JUN...

'no sacrifice no victory'

jangan mudah mangalah..ALLAH sentiasa ada untuk bantu kita...
pasti ada jalan yang lebih baik ALLAH dah tentukan untuk kita...
PERCAYALAH~!!!

off to bed~!


Sunday, April 18, 2010

Maafkan Aku!!

dulu...ada sorang kawan terbaik aku pernah bagi quotation nih:

FIND a guy who calls you BEAUTIFUL, instead of HOT.
Who calls you back when you hang up on him.
Wait for the boy who KISSES your forehead.
Who wants to show you off to the WORLD when you are in sweats.
Who holds your HAND in front of his friends.
Who thinks you are just as PRETTY without makeup on.
One who is constantly reminding you of how much he CARES, and LOVES being with you, and how he's the LUCKIEST guy in the world to have you.
The one who turns to his friends and says "THAT'S HER!"

And aku pon dah jumpa seorang insan yang menepati ciri2 nih...
But aku pon xtahu apa jalan yang ALLAH tetapkan untuk aku..
sehinggakan aku terpaksa melepaskan insan tu...
Walau aku xrela..namun aku tetap inginkan perpisahan ini...
Tiada sebab yang pasti...
tapi aku pasti janji ILAHI...
setiap dugaan untuk hambanya..
pasti ada hikmah...
aku yakin ALLAH sygkan aku...

Untuk dia...
Aku ingin ungkapkan sesuatu...
Kau adalah insan yang terbaik pernah ku kenali...
kasihmu paling aku inginkan..
sayangmu menenangkan jiwaku...
Tapi hatiku amat berat untuk menerimamu....
ku tahu kau bersedih..
kerna aku juga begitu...
aku relakan kau pergi..
Carilah bahagiamu di sana...
kerna bahagiamu amat bermakna buat diriku...

ikhlas dari your lovely star,

Saturday, April 17, 2010

burger adalah makanan sihat...nyummy~!!


hahaha...terliur x tgk gmbr tuh...
nih sumer sbb aku tibe2 ngidam makan burger...
padahal semalam baru aku melantak burger fresh yang sedap + chips beserta sos ala2 mayonise yang super sedap...

malam nih aku terasa nk makan..tp xde plak rasa nk makan nasi...so aku pon xleh nk buat keja skolah aku smpai aku aku tiba2 nmpk roti kt ats meja...dan tingat nk mkn burger..
kna buat sndri la..sbb malam2 cmnih xkn nk kuar kot..sbb kitrng pompuan..so takut nk kuar malam2...hehe...
aku pon tya ayu..

aku>>nk mkn burger x?
ayu>>>haa~!!
aku>>roti dah ade..ko ade salad kn...
ayu>>> ader...tp daging burger?
aku>> aku ada...kita buat cm burger McD nk x? ape nme dia..double cheese burger...cheese aku byk...nk makan takut...
ayu>>> takut ape?
aku>> takut gemok~!!haha...

so kitrng grab roti yg da ats meja n garlic spread bwa turun bwh....dgn semangat nih nk bt burger...
smpai2 kt bwh...aku trus kuarkn daging burger 3 keping..aku satu..ayu 2 keping..sbb aim aku nk gemokkan dia sket taun nih..haha...jeles tgk dia kurus...
then ngah goreng daging burger tuh..ayu ckp.."best gak kn kalo da telur..nyum..nyum.."
so aku pon suh dia ambekkn telur ayam aku dalm peti sejuk...sorng sebijik...
then goreng...
pastu...roti tuh ktrng letak garlic spread...n toast guna toaster la kan...
mula la saat menyusun bahan2 tadi...mula2 letak sayur..letak plak telur..sapu mayonise sket...then letak sayur n cheese...lastly bru letak daging burger tuh...tuang sos sket baru lapik ngn roti...siappp~!!!
jom makan...~~!

eyh jap...aku kata nk bt double cheese burger td tp mcm sekeping je cheese aku letak...so aku buka balik lapis roti yg atas skali tuh..letak cheese lagi satu...hehe...bru jadik~!!

tgh2 dok smngat bt roti tuh awin n nanad dtg..aku pon offer la diorng nk mkn burger x..tp kna la buat sndri..heheh... so kitrng makan la burger ramai2...ayu punya burger paling tebal sbb dia da 2 daging...hehe...mmg penat kot nk abeskan...sume makan comot2..dah smpai half way burger dah xnmpk mcm burger dah...nanad punye je still maintain rupe..sbb dia sempat lagik dok menyusun bahan2 dalam burger dia tuh smbil makan...n dia abes last skali...hehe...
alamak~!! lupa..awin kuarkan dia punya ape tah nama...mcm timun jeruk tuh...so aku letak la byk2 kt lapis bawah n atas skali...heheh...masyuk~~!!

lepas tuh kitrng mkn ais cream boysenberry as dessert..sedappp~!!

aku rasa malam nih aku makan makanan sihat..sbb dalam burger aku ada sume khasiat..
roti ada karbohidrat...
daging burger tuh ada protein and fat...
cheese ade susu yang berkalsium tinggi..hehe
dan sayur yang banyak sbg fibre~!

then ice cream tuh adelah dessert je...so aku xpikir plak ape de dlm ice cream tuh...hehe...

p/s: roti dah tggl half....so rasenye xde la lagi roti berkulat minggu nih...hehe...
p/ss: xde pix burger yg ktrng buat sbb masing2 xbw turun hp..semangat sgt nk mkn burger~

Tuesday, April 13, 2010

Wanita dan CANTIK~!



aloha...
apehal tah tetibe aku terpikir pasal menda alah nih...pagi2 buta cmnih...
aku g toilet td n terpandang cermin kt toilet tuh...then aku teringat da sorng kawan aku nih...
teringin nk jdi secantik aku...tettt~!! xde la...dia just nk cantek je..punya kulit selicin kulit telur...kalo nk jadi cm aku..mmg xcantik la dia sampai mati...haha...
So, back to the main topic di pagi yang hening lagi sejuk nih...dengan angin yang kuat tibe2..
Aku pon sbnrnya xkaji sgt pon pasal bnda alah nih b4 aku tingat nk post pasal nih kt blog..hurmm..so..apa yang akan terlakar kt sni just my first overview je la... bukan kajian menyeluruh..haha..macam la aku nih pengkaji manusia la plak kan...huahuahua...=)

still mengarut..
ok..serius plz~!!
aku rasa kan...xdak pompuan kt dunia nih yang xkesah pasal kecantikan..especially teenagers..kalo dah 22tahun still teenagers lagi kah? =)
so..aku nk bercerita skit al kisah pasal kecantikan ni...

kes 1: make up or mekap~!
..eye shadow yang aku guna konon nk cantik cm model nih la..

ye la kan..bila dah lepas je skolah menengah kn...mesti muka sorg2 dah berubah...kadang2 blom pon lepas SPM..muka dah lain bila jumpa kt luar skolah...seb bek kt skolah xleh nk mekap lebey2...takat pakai bedak compact apa la sgt kn...
itu lah kesnye..budak2 zaman sekarang suka sangat mekap tebal2 smpai kadang2 dah mcm ape dah aku tgk...xde la...diorng sgt terikut ngn artis2..xkira la artis luar ke artis Malaysia sndri kan...bukan aku n kata xleh mekap..kang aku kna banned plak ngan kilang bt alat mekap kalo xlaku jualan diorng..tp mekap berpada2 la..n kalo nk mekap tuh belajar la tips mekap dulu...skrg kn byk magazines yang cite pasal menda2 nih...jgn la men 'conteng2' muka korang tuh...yang sedia ALLAH cipta cantik dah jadi mcm pelakon opera cina..hoho~

kes 2: jerawat~!
ini lagi satu masalah yang sgt besar bagi golongan wanita...start je masuk alam remaja..muka dah nek jerawat..then bising sekampung..hoho...
bagi aku la..jerawat tuh menunjukkan kematangan ape~
sbb kalo xde jerawat muka korang akn nmpk comel mcm aku..lagik~!! lame~!!
ape korang igt best ke kalo xde jerawat...xmatang ok~!

contohnye: adek aku muka da la jerawat sket2 kt pipi..kdg2 bila 'time' je byk la jadinya...mula2 aku sonok la aku xperlu kisahkan pasla jerawat nih..but then bila jumpa sedara2 yang jauh..n jrg jumpa...diorng slalu ckp aku nih adek instead of kakak..mungkin sbb muka aku xmature without jerawat as muka aku ngn adek aku sgt la sama..yeah~ i know she is a lot more beauty than i am~~!

so kesimpulannya...aku xrasa seronok sgt pon muka without jerawat..tp bersyukur sgt dpt this type of skin...yuhuu~!!

kes 3: pencuci muka~!

haa...nih lagi satu problem buat kaum wanita...haish~!!
aku pon pening pasal menda alah nih..xde la..terlalu byk stock kt kedai ngn macam2 jenis dan jenama..kalo nk beli berdasarkan iklan kt tv mmg abes la duit simpanan....n blom tentu lagi muka akan secantik model2 iklan tersebut~!
aku yang xde masalah kulit nih pon nk gak pkai benda2 nih..bukan ape...org ckp..prevention is better than cure...so bek aku jaga dia supaya maintain cun cm skarang...again...so lame~!
tp again..aku bersyukur sgt da kulit cmnih..sbb aku nih jenis yang sgt la terpengaruh ngn iklan..so aku akan membeli mna2 facial cleanser yang aku rasa best...but then muka aku still xdak pape bad effect..ALHAMDULILLAH~!
tp kan...aku penah skali...xtaw nk beli cleanser ape..sbb xde duit same..haha..so aku pakai je adek laki aku nye cleanser..nivea for men..skali kau...ade la gunung berapi 2 3 ketul kt muka aku..haaa~!! padan muka aku...dah terang2 tulis for men yang gatai nk guna bt hape~!
so, kepada sesiapa yang nk mencuba brand baru jgn la terbeli yang men plak sbb skrg byk gak kuar barang2 penjagaan kulit tuk lelaki...=)
contoh product for men~! =)

lorh...tercerita pasal aku plak...sbnrnye..aku nk cakap tdi...iklan2 kt tv tuh menipu sbnrnye..xde la..kalo scara logiknya la kan...model2 iklan tuh sume or kebnyakannya artis yang mmg jelas lagi nyata yang diorng mmg cantek..so kenapa mesti kita terpengaruh ngn kecantikan diorng...tp xpe..kalo korang byk duit..try la semua...kot2 da yang sgt sesuai ngn kulit muka korng...n boleh cure all those bukit bukau yang merah2 tuh kn...tanpa usaha xkan ada kejayaan...all the best dearie~!

kes 4: pemakanan~!
this part aku rasa sgt penting...xtaw la...bagi aku la kan...bukan sbb ape..just sbgai panduan kepada sesiapa yang obsess nk cantik..setelah aku lihat2 kan...insan2 yang slalu bercakap ketidak puasan hati pasal kecantikan dan kelicinan kulit muka nih...jarang makan sayur~!
ah-haa~!!reveal something yg jadi punca kenapa setelah korng mencuba segala macam jenis produk still xde perubahan...bukan sbb produk tuh xberkesan...tp diri korang sndri yang 'kurang sihat'...all those product hanyalah membantu untuk menghilangkan kotoran luaran..tp kalau korang kekurangan zat2 tertentu dalam badan yang membantu membersihkan kotoran dalaman..bila dah byk sgt so keluar lah 'kekasih' korang tuh...so makan la sayur byk2...jangan malas masak sayur..sbb msk sayur la perkara yang paling senang nk buat kt dapur..=)

kes 5: kebersihan~!
ini kes berat~!
tadaaa....xde la berat sgt pon.. exaggerate je lebih...kes nih pernah terjadi kt aku..ops~! akhirnya terkantoi muka aku berjerawat gak...dulu la...time muda mudi...skrg aku dah dapat kesan punca so aku nk nasihat kt korang...jagalah kebersihan diri...

mesti korng ckp>>eyh, aku slalu mandi ape...cuci muka ikut time..tp still jerawat byk je...
then aku reply>>> bukan aku ckp xmandi..tp kebersihan persekitaran korang xambil berat...

ape plak dah aku nk membebel nih...
ok~! first thing yang aku pernah alami...dulu aku xstdy kt boarding school..tipu~! ok..secara umumnya..tak la kan...so bila masuk UNITEN...aku tersangatlah malas tukar bedsheet ngn sarung bntal skali...sbb malas basuh...besar kot bedsheet tuh nk basuh ngn tangan..plus kt apartment UNITEN tuh tmpat sidai bju amatlah sempit..smpai la aku kt NZ nih..bru aku realize...kenapa la jerawat aku slalu tumbuh kt tepi pipi a.k.a dekat2 ngn tlinga...sebabnya...sarung bantal tuh dah xbersih bila pkai lame2...so muka kita even dah basuh b4 tdo pon dgn otomatiknya jadi kotor balik bila tido...that's Y la naik jerawat tuh sume...
make sure korang nye bedsheet and sarung bantal sebersih ini~!

second thing..aku bru tahu from my rumate..seperti org laen..sentiasa nk nmpk cantik..even aku dah ckp dia mmg dah originally cantek..especially bila bgn tido..sbb aku suka tgk dia xpakai spec~!hehe...dia nih xleh dok dlm environment yang berhabuk or xbersih la...ok fine~! kalo tgk bilik kotnrg xdela sebersih bilik korng kn..but sampah mmg xlebih dr seminggu la kitrng mesti buang punye..even xpenuh sgt pon..sbb as kitrng slalu melantak dlm bilik...segala macam jenis smpah wujud dlm tong smpah tu..so untuk memaintainkan kebersihan udara dlm bilik anda...jngan la simpan bahan buangan lama2 dlm bilik...dan buka tingkap slalu supaya ada peredaran udara n slalu dpt udara segar...

itulah penajgaan kebersihan yang aku maksudkan...hehe~~

dan tiba2 aku rasa..panjang gila post aku kali nih...haha~!!

so aku sambung next post je la bebelan aku pasal kecantikan nih...sbb aku pon suka cantik...so byk bnda gak la aku explore pasal nih..

p/s: telah diedit sbb kekurangn etika dalam berbahasa...kalo masih ada..sila komplen ya~
p/ss: sepatutnya aku buat lab report..tp masih ingin menaip yang merepek...OMG!!

Sunday, April 11, 2010

cinta suci~!!

Cinta itu sebenarnya suci. Cuma manusia yang mengotorkannya. Kerana cinta lah terhasilnya ULAMA dan para WALI. Cinta itu letaknya di HATI. Bagaimana hati hendak memahami rahsia ALLAH sedang DOSA masih banyak. Hati yang banyak DOSA dikuasai NAFSU.. NAFSU itu berlawanan dengan kehendak ALLAH. ALLAH berserta kamu dimana kamu berada.. katanya, Sesungguhnya AKU sangat hampir. Musibah itu dari ALLAH, utk membersihkan DOSA. Semakin bersih dari DOSA, semakin banyak RAHSIA ALLAH yang diketahui kerana CAHAYA hidayah (NUR) semakin terang.. Hati itu suka yang BATIN Pandanglah mata HATI Akhirat itu lebih baik. Manusia utamakan DUNIA kerana hati dikuasai NAFSU, dipenuhi DOSA. Bersihkan diri dari DOSA, hati akan MERDEKA.. NAFSU akan dikuasai HATI. Bertaubatlah.. Lari dari DOSA menuju ALLAH...

Saturday, April 10, 2010

jangan menilai seseorang dari luaran~



salam...
cmana nk mulakan tah...blurr la plak tibe2..
tp sbnrnya aku dah lama terpikir pasal benda nih...
xde la...aku dah kenal ramai org...
ye la kn..even aku xde la suka bersosial sgt..but..i love to observe people around me..
so dari pandangan aku sndri la kan...orang nih kn...bukan leh kita tgk n nilai dari luaran je..
alaa..mcm pepatah org puteh...don't judge a book by its cover~!
camtuh la jugak manusia...

jangan tgk org tuh pkai tudung litup baju labuh kita cakap dia baik...
tp bukan la aku nk kata dia tuh xbaik la kan...
mmg la baik..tp semua org ada baik dan buruknya...
mungkin dia sembahyang cukup..slalu berjemaah ke ape ke..
puasa sunat pon ajen...tp keje menganyam ketupat mmg hobi dia...
~gambar sekadar hiasan~
dan begitu la jugak vice versa...
kalo tgk org yg xpakai tudung...pakai bju pon cukup2 je kain dia...
xsemestinya dia xsmyang..hati dia mungkin lebih suci dari orang yg pakai baju labuh n tudung labuh...
ya..mungkin insan begini lebih banyak kekurangan nya berbanding insan yg bertudung litup...
dari segi pegangan agama nya...
namun xleh la kita nk categorized diorng as org2 yang tak elok perangainya...n jgn pulak kita xmo berkawan atau menjauhkan diri dari diorng nih...
personaliti seseorang bukan bleh kita tentukan dgn cara pemakaian mereka...
if u never know them then u xleh la nk berfikiran negative terhadap diorng...
n even sometimes diorng bt salah sket korng nk mengutuk lebey2...jangan la bt mcm tuh~!!
~gambar sekadar hiasan~
one more thing...
pasal tudung jugak...
kalau la kan...terjadi kt korang...perempuan la kan...
mak korang xpakai tudung kan...
then korang pon most probably la xpakai kan...
kalo yang pakai tuh alhamdulillah la...
xde la...bukan la aku nk menyokong org yg xpakai tudung nih kan..
tp kn...kalo la kan...seorang anak tuh pkai tudung then mak xpakai tudung...
korang jugak yang akan bising...'apela...anak pakai tudung tpi mak xpakai tudung'..
btol x?
tapi..kalo dia xpakai tudung korang mengata jugak...
so ape perlu dia bt...bukan dia xnk suruh mak dia pkai tudung...
tp sbgai anak mungkin dia segan nk tegur..atau mungkin cara hidup dia mcm tuh...anak xleh nk tegur parents...

(korang akan kate...)>>bukan salah kan tegur...untuk perkara baik...
(tp aku jawab)>>>ye mmg xsalah...tapi dia xtahu mcm mana nk tegur parents tuh...ape kate korng sndri tolong dia tegur parents dia suh pkai tudung...korang pon dapat pahala kan....:)
>>ish...kitrng xde kaitan pe pon..xkn tibe2 nk tegur...
>>>haa...ade je kaitan kalo btol2 nk amar makruf nahi mungkar...kita semua kan saudara sesama ISLAM...ape salahnye~~

so, just nk mention kt sni...mmg kita semua digalakkan or lebih tepat lagi disuruh amar makruf nahi mungkar....
tapi kalo dah ade orang yang terang-terangan menyuruh perkara yang baik...
tapi disebalik kebaikan yang cuba ditonjolkan...tersembunyi noda2 hitam yang dia sndri xsedar slalu dilakukan...malah kadang2 tuh smpai menjatuhkan air muka a.k.a maruah orang lain...
bukankan lebih baik menjadi insan yang terang-terangan nampak macam kurang baik...tapi dalam hati dia sentiasa suci dari segala perasaan yang merosakkan keimanan~!

secara konklusinya...
jangan la mudah terpengaruh dengan pemakaian seseorang untuk mencari teman...kerna mungkin teman yang berpakaian lengkap bukan teman sejati yang dicari...

p/s: kisah ini ada kaitan dengan yang masih hidup namun tiada kaitan dengan yang telah tiada..sama2 lah kita berusaha menjadi lebih baik...hanya kerana ALLAH~!!


NOKIA

salam..
sape tahu NOKIA tuh ape? haha....
tipu kot kalo xpenah tahu ape tu NOKIA...
brand phone yg paling terkenal around the world even some people might think of sony ericsson to be the first company of mobile phone~
wutever it is..NOKIA is the best for me~!!
n NOW...Nokia is looking for 12 dynamic individuals to battle it out for internships at four high-profile companies. Armed with just a Nokia E72, Nokia Messaging and their wits, contestants will take on a series of challenges. Of the final four contestants, the ultimate champion will be crowned The Rookie and win a RM10,000 cash prize. If you think you’ve got what it takes to be The Rookie, seize this opportunity and prove it.
for those interested click on this link~!
thanks for your support~
:)

Thursday, April 1, 2010

aku masih seorang wanita~!

yups~!
aku masih seorang wanita..
yang hatinya mudah tersentuh...
sekeras mana pun kuinginkan...
aku tetap wanita yang ada sifat lemah lembut~

wanita bukan barang perhiasan...
bukan juga barang mainan...
wanita juga insan seperti lelaki...
yang punya perasaan...
kami punyai hati selembut 'jelly'..

yups~!
selembut jelly...
mudah hancur andai dikasari...

setegar mana pon luaran seorang wanita...
kekuatan hati xmungkin sama...
siapa tahu?!

wanita dan air mata...
mmg SERASI~!
mungkin jarang diperlihatkan...
atau mungkin ianya tangisan hati...
kerna ketandusan air mata...
Dan ia lebih menyakitkan...amat~!
siapa tahu?!

Namun wanita tidak selemah yang disangka...
kami punyai kekuatan yang tidak diduga..
jangan cuba uji kesabaran kami...
mungkin gunung berapi meletus lagi~!

pergilah sang lelaki...
andai hadirmu membawa derita hati...
ku rela sendiri tika ini...
ku yakin ada waktu kita bertemu~

wanita adalah hiasan dunia...
jadi lah penghias dunia yang terindah..
wahai lelaki..jagalah hiasan anda..
jangan mahu kotori dia dan tinggalkan dia~!

p/s: hanya mengarut semata2...jangan ambek hati...*Fourier Transform*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...