Monday, August 16, 2010

7 sebab aku perlu kurus~! :P





Setelah sekian lama blog nih mendiamkan diri...hari ni baru berkesempatan menjenguk..hehe...bukan la xjenguk langsung..cuma xdak masa n idea nk menulis..mood pon swing mcm org mengandung je..haha...biasa la..kehidupan seorang hamba ALLAH yang bergelar pelajar..mna da life sgt pon..mencuri masa yg da sket2 untuk enjoy my life..:)
Topik kita pada hari ini ialah..mengapa aku perlu kurus?
haha...macam cikgu2 nak mengajar x? xpe la...aku kn bakal cikgu...
ok2...back to main topic...
Sepanjang tahun nih..start from bulan 2 arituh..hehe..from the day aku smpai NZ ni from Malaysia...aku berniat tuk diet...tp kalo nk ikutkan mmg aku nih slalu je niat nk diet ni...tp buatnye tidak..tapi kali ni atas sebab2 tertentu aku berusaha la jugak walaupon sedikit...dr xde langsung kn...hik..
jom kita tgk apa sebab2 aku nk diet...:P
1. teringin nk pkai baju longgar...
hehe...dulu aku mengaku aku jahil..ye la...zaman muda mudi la org kata..darah panas lagi...belii bju xsedar dri punya...pastu bila gained weight sket bju suma dah xmuat..bukan la xleh nk pkai..tp kalo pkai nmpk burok la...korng penah kot tgk..paham2 sndri la yek....so skrg nih aku nk merasa pakai bju longgar2 plak...nk beli baru dah xde duit...so layaknya aku kena la diet...hihi..

2. untuk sihat
aku bukan ape...bukan la nk katakan aku nih xsihat..setakat ni alhamdulillah..aku masih sihat...xdak lagi penyakit yg truk2...tapi itu la kn..xkn nk tggu penyakit dtg baru gedik2 nk jaga makan...time muda remaja nih la kena ajar diri kita makan makanan yg sihat dan berkhasiat..supaya nnti dah tua xdak penyakit byk sgt...insyaALLAH...semoga dipermudahkan...:)

3. xnak malas
haa..ini satu masalah aku...kalo dah terlebey berat tuh..huishh..paham2 je la...nk gerak pon malas..berat sgt terasa diri ni...so kalo kurus tuh ringan sket badan nih...tp sbnrnya..nk kurus nih kena la paksakan diri rajin bergerak...kalo x mmg xtercapai la hasrat nk kurus tuh cik kak oii...jangan malas2 ya...asyek baring atas katil je mane xgemoknye...huk3...

4. mak aku dah bising
huhu...dia xde la bising suh aku diet bagai...tp ade gak la dia tegur..jgn mkn byk sgt..tp jgn la plak xmkn...kang lagi aku kena marah...tapi baiknye mak aku nih...dia punya la bg semangat tuk aku kurus..tiap kali aku call dia..mesti dia ckp adek aku dah kurus...haiyya...itu membuatkn aku jeles dan bertambah semangat la kn...gud idea mak!
anak lagi besar dr mak...mana mak aku xbising...hihi
5. jeles ngn adek aku yg cun gitu~
haha..ini xleyh blah...bukan jeles sgt pon...sket2 ade la..ye la...kalo dah ade org yg dok banding2kan kami...mmg berapi jugak la aku..walaupon aku berdiam diri..xbermakna aku xterasa beb....tp sbb xleh nk kata pa..so diam je la aku mampu...tp xpe..bukan big problem...mulut org bukan nk leh tutup...biar je la...pnt nnt benti la...:)
lihatlah betapa bezanya kebulatan muka aku ngn adek aku...wuwu
6. sebab aku rasa dah tiba masanya...
aku dah puas dah makan..bukan xnk makan dah...tp dah puas dah merasa gemuk cmana...bukan beerti aku xsuka org gemuk...cuma aku xsuka diri aku gemok...bg aku org yg gemok itu comeL..macam aku...hehe...tp saja ja...bosan dah ngn title comeL tu...ngee:D..lagipon aku bukan nk kurus keremping mcm anorexia tuh...nk kurus sket je pon...bg selesa je...kang kurus sgt xbest jugak...sebab...korang pikirla sndri yek..:P

7.sebab yang nih biar aku simpan dulu...nnt aku reveal..malu la plak...
:P

Maka dengan itu, aku pon berusaha berdiet smpai la sekarang walaupon aku dah macam kurang diet sket..tapi aku masih berusaha...hehe...kesian penimbang kt umah jr aku...keje dok timbang aku je...hik3...sepanjang 1 sem yg dah berlalu...aku dah berjaya turun 6kg..dari berapa to berapa xleh reveal..haha...ok la..bukan senang woo nk turun... tapi target aku masih jauh....
so..chaiyOKK syaZA~!!!!
.xoxo.
~LOVE is a little HAPPINESS, with a few SACRIFICES, and it gives a lot of PAIN~
FALL in LOVE with ALLAH and you will get the BEST of ALL

5 comments:

Huda said...

waahhHhh....
nih la alasan2 ko xkuakn rice cooker ko dr box storage kn..hahahah~

Tp bgus la ade sbb tersendiri utk buat something kn..sbb no 7 tuh ak rsa ak tau kot...hahahah..=P

sile teruskn usaha utk kurus anda tp igt DIET yg sihat ok~! krgkn karbohidrat n bende2 berlemak..

mkn ttp mkn..tp bdn kna mantain beb..Kurus xperlu..sederhana n sehat tuh penting..=]

Sooo...BERUSAHA~! heheh..

shezz said...

hehe...baik bos~!! diet yg sihat..mkn byk sayur~!
kulit cantik body pon cantek~!!
hahaha:P

adib:p said...

hehehe,. kak syaza, penimbang saye ni xpenah penat mnimbang brat badan kite2 sumer nih :D mari kite bediet!! yeahh,. i like la reason2 akk nih :p saye plg suke yg nak sihat tuh. sbb bile mkn mknan xsht, badan sy mule la rase mcm nk saket jantung, mkn byk skit da rase mcm nk tkuar,. so, da sampai waktu nye kite mjage mkn,. tue dah ni :p hik3.. chaiyok!!

CD said...

kak syaza!!!
pika nk join the group jugak!^^
tgah nk turunkan berat jugak~:)
yup2 kita mesti boleh!^_~v

shezz said...

adib! hehe...kamu dah kurus la...jgn kurus lagi..xcantik nnt...hik3...tp jaga makan la...jgn mkn junk food byk sgt...bykkan makan sayur...

pika: moh kita...tp u look nice dah la syg~ hehe...pape pon..badan mesti sihat..baru otak pon sihat..nk stdy pon sng..hehe...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...